Fotomissie wil mensen en organisaties helpen om tot de kern te komen. De combinatie van Beeld en woord is daarvoor een middel. Zinweb sprak met de oprichter van Fotomissie Hens van Soest.Van oorsprong is ze jurist, maar Hens van Soest werkte ook als journalist, publicist loopbaanadviseur en productmanager. Ze bleef zoeken naar iets dat ze écht leuk vond. Uiteindelijk resulteerde dit in het oprichten van fotomissie, een organisatie die woord en beeld bij elkaar brengt.

een toepassing voor foto’s
Fotograferen was altijd al een hobby van me. Ik wilde daar iets mee doen, een toepassing zoeken voor de foto’s’, vertelt van Soest. Ze ontwikkelde daarom het trainingsinstrument ‘Mindful Communiceren in beeld en woord’. Deze coachingskaarten bestaan uit 54 kaartjes met op de ene zijde een woord en op de andere zijde een beeld.Over het gebruik van de kaartjes verteld van Soest: ‘Het is geen spel waarbij je van a tot z een handleiding volgt. De wanneer waarop je de kaarten gebruikt is afhankelijk van de trainer die het spel leidt en de groep waarmee het gespeeld wordt.

elke trainer legt het accent anders
Na het spel ontwikkeld te hebben, gaf Hens van Soest het mee aan trainers: ‘Ieder mens is anders en dus legt elke trainer het accent anders. De trainers vertelden op welke manier ze de kaarten gebruikt hadden. Zo ontstonden verschillende spelvormen die ik vastgelegde. Het is een heel flexibel instrument. Nog steeds komen er spelvormen bij’.

door beelden eensgezind
‘Creatief communiceren in beeld en woord’ wordt in bedrijven gebruikt maar ook hogescholen, loopbaanadviseurs en coaches gebruiken het. Van Soest legt één van de vele toepassingen uit: ‘Bedrijven stellen vaak een missie op, maar betekent niet automatisch dat werknemers zich daar ook aan committeren. Er wordt soms maar weinig mee gedaan. Door een beeld centraal te stellen kan je eensgezindheid creëren in de communicatie. Zowel extern als intern. Een beeld roept vaak iets op, je zoekt als bedrijf naar een beeld van wat jij wilt uitstralen. Maar je kunt ook aan werknemers persoonlijk vragen: wat is jouw doel binnen ons bedrijf, waar ligt jouw talent? Beelden helpen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen’.

Ook op spiritueel gebied kan dit trainingsinstrument gebruikt worden. Individueel of in groepen kan, aan de hand van de woorden en beelden, nagedacht worden over inspiratiebronnen. Van Soest: ‘Er is recent ook een nieuwe spelvorm toegevoegd met de titel ‘Betekenis ontdekken van ander (geloofs)culturen’, weer een toepassing van dezelfde set kaarten. Omdat ik wil dat de kennis over de nieuwe spelvormen wordt gedeeld, zet ik ze op het internet waar trainer en coaches ze gratis kunnen downloaden’.

nieuwe producten
Een nieuw product van Fotomissie zijn grote geplastificeerde beelden van bijvoorbeeld de natuur, dieren, symbolen, stillevens of confronterende foto’s. Deze platen zijn bedoeld voor gebruik in grote groepen. Met post-it’s kunnen gebruikers woorden toevoegen aan de beelden. Op die manier kan ieder voor zichzelf woorden associëren met het voorgelegde beeld. Van Soest heeft zojuist een nieuw product klaar.

voor wie zich beroerd voelt
Dat betreft kaarten met beeld en woord, bedoeld voor mensen die zich beroerd voelen. Deze kaarten bevatten op de voorkant een beeld en een woord: ‘Hier heb ik gekozen voor woorden als loslaten, onderzoeken, vertrouwen, ontmoeten, liefde’. De achterkant vulde van Soest met een quote met uitleg, een citaat, een gedicht, en tenslotte een vraag. Met die vraag heeft van Soest een speciale bedoeling: ‘De bedoeling van de vraag is mensen uit de slachtofferrol halen. Al voel je je geestelijk of lichamelijk beroerd, je kan juist door zo’n vraag beseffen dat er nog dingen te onderzoeken zijn, dat er nog veel te ontdekken valt. Met dit nieuwe product zal Fotomissie zich vooral op consumenten gaan richten. Mensen die een zieke een cadeau willen geven bijvoorbeeld.

Het nieuwe product met de titel ‘Je BETER voelen, 19 verdiepende en uitdagende TIPS’ is te koop via de website van Fotomissie of te bestellen bij de boekhandel.
Meer informatie over het werk van Hens van Soest is te vinden op www.fotomissie.nl Interview Judith Plantinga

artikelcc-zinweb