Gedachten loslaten

Gedachten loslaten gaat een stuk makkelijker als je er achter komt hoe verschillend mensen kijken. Als twee mensen hetzelfde beeld bekijken, is wat ze zien  heel verschillend. Met dat gegeven kun je ‘spelen’. Het is een prachtig instrument om meer inzicht te krijgen in je eigen gedachten en die van anderen. In deze blog twee oefeningen die je als trainer, docent of coach kunt inzetten als je mensen wilt steunen om hun eigen gedachten los te laten. Als je zelf meedoet is groepsgrootte vanaf 1 persoon genoeg om de oefening te doen slagen.

Gedachten loslaten bij beelden
De manier waarop wij onze omgeving waarnemen, verschilt van mens tot mens. Meer dan we vaak beseffen. Ieder mens heeft zijn eigen gedachten over wat hij ziet. Dat is afhankelijk van onze persoonlijkheid, ervaringen, dromen en voorkeuren. OK dat kan nu wel zo zijn, maar hoe ervaar je of dit daadwerkelijk zo is? Want als dat zo is dan zal de bereidheid om je eigen (vaak belemmerende) gedachten los te laten groter zijn.

Een oefening
Zorg voor beeldmateriaal, een set foto’s of kaarten. Heb je niks in huis kijk dan hier. Een persoon kiest blind één foto en schrijft bij de foto wat voor titel hij deze zou geven. De rest van de groep doet hetzelfde voor die ene foto. Eén foto krijgt dus verschillende titels. Daarna licht iedereen zijn titel toe. Zo ervaar je hoe verschillend mensen denken over eenzelfde beeld.

Gedachten loslaten bij woorden
Hoe vaak komt het niet voor dat we denken het over hetzelfde te hebben terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is? Hoe word je je bewust van dit soort misverstanden?

Een oefening
In deze oefening staat één woord centraal. Welk woord dit is hangt af van het doel van de training. Bijvoorbeeld het woord: samenwerken, zelfredzaamheid, vertrouwen, etc. Iedereen kiest nu één beeld bij dit woord, schrijft er iets bij ter verduidelijking en licht dit toe. Wat kun je ervaren? Dat iedereen bij woorden andere beelden, andere gedachten heeft. Dat relativeert jouw eigen (mogelijk belemmerende) gedachten.

WIL JE MEER WETEN OVER LOSLATEN?

Lees ook de andere tips over loslaten. Daarin komen verschillende ‘loslaat-onderwerpen’ aan bod. Of bestel/bekijk de associatiekaarten Laat het LOS, waarmee je direct aan het werk kunt als coach, trainer of docent.

spullen loslaten

2021-11-10T14:36:00+01:00Niet gecategoriseerd|