Dierenwijsheid van Agnes Waaijers en Hens van Soest is geen standaardboek over dieren in hun habitat. Nee, integendeel. Dit dierenboek is anders. Het leert jóu in vijf stappen de wijsheid van dieren te benutten.

Wij mensen denken vaak álles te weten, maar na dit boek weet ik… van dieren kunnen wij nog veel leren. Wist je dat, zélfs die irritante mug een bijzondere kwaliteit heeft? De mug is namelijk een échte doorbijter. Ondanks alle gevaren die hij moet ondergaan om aan zijn voedsel (jouw bloed) te komen, blijft hij het proberen. Hoe dapper is dat?

En wat kan jíj hiervan leren…bijt jij je ergens in vast wanneer je iets graag wilt of geef je snel op? Dat irritante zoemertje om je oren wanneer je net lekker in bed ligt, leert jou dus dat je moet kiezen voor jezelf en soms weerstand moet overwinnen om te kunnen leven. Wie had dat gedacht van een mug? Ik niet. Ik begin ze bijna te waarderen…bzzzzzzzzz

Dit boek geeft je een 60-tal dieren die onderverdeeld zijn in 10 verschillende type mensen. Elk dier wordt beschreven aan de hand van een bijzondere kwaliteit die dat dier speciaal maakt en de auteur geeft aan wat jij ervan kunt leren. Aan de hand van oefeningen die je in een groep óf alleen kunt uitvoeren leer je deze kwaliteiten toepassen in je eigen leven. De opdrachten geven verdieping en laten je bewust worden. Ook voor kinderen staan in het boek leuke doe-oefeningen; het is dus geschikt voor jong en oud.

Zonder veel inspanning krijg je inzicht in je eigen mogelijkheden. Zij laten je de wereld en jouw overtuigingen met andere ogen bekijken. Al lezende werd mij als het ware een spiegel voorgehouden en realiseerde ik dat ik helemaal oké ben als zelfstandige kat. Door dit boek ben ik daarnaast anders gaan kijken naar die dieren die ik elke dag voorbij zie lopen, vliegen, waggelen en kruipen.

De auteurs hebben de dieren heel goed geobserveerd waardoor je het dier beter gaat begrijpen. Ze komen als het ware heel dichtbij je staan. Ze zoomen zo specifiek in op een dier en vertellen mij dingen die ik nog niet wist.

Hoe weten ze dat nou allemaal? Ik vraag mij dan af of de auteurs voor hun onderzoek soms tussen de haaien hebben gezwommen of bij de wolven hebben gebivakkeerd, aangezien zij jarenlang intensief aan dit boek hebben gewerkt. Zijn ze al deze 60 beesten gaan opzoeken? Door de soms wazige en fletse foto’s trek ik dat toch in twijfel…de 4 exact gefotografeerde pinguïns zijn bijvoorbeeld op een achtergrond geplakt. Boeken verkopen zich via de cover en dat hebben de auteurs goed begrepen, want jammer genoeg is de enige pakkende foto de coverfoto. Eerlijk gezegd had ik bij elk dier liever een paginavullende foto gezien…natuurlijk wil ik van een mug geen olifant maken, maar tóch…

Als wandelcoach koos ik ervoor om juist dit boek te recenseren…wandelen in de natuur en tegelijkertijd op zoek naar het beest in jezelf… Ik merkte, dat de metaforen en beelden uit het boek het makkelijker maakte voor mijn cliënt om zijn persoonlijke verhaal te vertellen.

Bij nader inzien zou ik nu kiezen voor de kaartenset, omdat die een stuk praktischer is om in je tas mee te nemen.

Al met al is Dierenwijsheid een verfrissend en leuk coachboek. Spelenderwijs krijg je inzichten over dieren én over jezelf. Het is geen saaie theorie zoals andere coachboeken kunnen zijn. Van elk dier kun je iets leren, of je de kwaliteit nu al bezit óf dat je deze wellicht kunt toevoegen aan je repertoire.

Já, dit boek inspireerde en prikkelde mij, bracht discussies op gang en bleef in mijn hoofd hangen.

Jorien Dullemeijer is oplossingsgericht wandelcoach. Zij richt zich met name op studenten en young professionals die vastlopen in alle keuzes die zij moeten maken voor de toekomst én tegelijkertijd overal aan mee willen doen. Hierdoor loopt de spanning soms hoog op en verliezen zij de focus waar ze naartoe willen. Door met haar te wandelen ontdekken zij hun eigen kracht en vinden ze de regie over hun leven weer terug. Ze gaan letterlijk hun eigen pad bewandelen! Heel mooi! Dit doet zij spelenderwijs en maakt gebruik van de natuur om zich heen. Vaak is de natuur een prachtige metafoor en levert zij mooie antwoorden en inzichten op. Tegelijkertijd geeft het wandelen alleen al rust en ontspanning. Bovendien praat het makkelijk, zo naast elkaar. Meer informatie op Jorien – Dullemeijer www.coachier.nl