Wil coachen met je eigen fotokaarten? Dat kan! Lees hier 5 tips om een goede coachingsset te maken waar je blijvend wat aan hebt.
1 – Gebruik mislukte foto’s
Mislukte foto’s zijn vaak vanaf een bijzondere invalshoek genomen. Er staan dingen op die je niet wilt, die je anders nooit gefotografeerd zou hebben. Het licht is raar. Ze zijn bewogen of onscherp. Juist dat zijn allemaal ingrediënten om een foto spannend te maken. Juist het vastleggen van dingen die je niet zelf hebt gekozen, kan verrassende effecten hebben als je deze foto’s opneemt in je coachingset.
TIP Bewaar je mislukkingen op je mobiel om er later een selectie uit te maken. Of fotografeer vanuit een rijdende trein of auto. Zorg dan wel dat je sluitertijd zo kort mogelijk is.
2 – Creëer focus!
Fotograferen is kiezen. Foto’s waar teveel opstaat leiden af, worden diffuus en nietszeggend. Dat komt omdat ze in feite nergens echt over gaan. Er staat zoveel op dat je klanten zich er niet mee kunnen verbinden en dat is jammer voor de bruikbaarheid van je coachingset.
TIP Oefening baart kunst. Probeer bijvoorbeeld de macrofunctie van je camera uit. Dat is een functie waarmee je heel dicht bij je onderwerp kunt komen. Of ga de natuur in en focus je op één bloem. Of kies een thema voor jezelf. Bijvoorbeeld kleur of schaduw.
3 – Gebruik spannende foto’s
Houdbare foto’s zijn beelden die je telkens weer opnieuw kunt bekijken, zonder dat ze je gaan vervelen. Dat is fijn voor jezelf én voor je klant. Het geeft spanning, schoonheid, wrijving, vervoering. Gebruik daarom foto’s in je coachingset die het ook na maanden ‘nog goed doen’.
TIP Leg de foto’s van je keuze 3 weken lang op een zichtbare plaats in huis. Kijk er elke dag even naar. Vind je de foto’s nog intrigerend? Dan zit je goed. Zo niet, vervang ze dan. Als ik echt twijfel gebruik ik een foto een tijdje als bureaublad op mijn computer. Dan merk je snel genoeg of hij verveelt of niet!
4 – Zorg voor goede presentatie van je coachingset
Als je gaat coachen met eigen materiaal, zorg dan dat het er perfect uitziet. Het is tenslotte je visitekaartje.
TIP Laat het drukken of printen in goede kwaliteit én in één zelfde formaat. Zorg ervoor dat de dikte hetzelfde is zodat het echt als één set aanvoelt. En plaats eventueel je eigen logo op de achterkant (voorop kan ook, maar dat leidt erg af).
5 – Test je materiaal
Heb je een goede set? Ga dan eerst rustig testen of die set het ook goed doet. Rust is sowieso een tip. Mooi beeldmateriaal maken kost tijd. Heel veel tijd. Neem die tijd dus ook. Het is leuk om te doen en het zou zonde zijn als het resultaat slecht wordt omdat je te gehaast was.
TIP Doe een paar coachsessies met je eigen beelden. Of gebruik de beelden om een gesprek te voeren in je eigen familie of vriendenkring. En vraag om feedback.