Conflicten oplossen op school. Iedereen reageert anders op conflicten. Ook kinderen. Dat kan je goed zien op het schoolplein. Sommige kinderen worden boos, anderen lopen weg, slaan dicht, worden rationeel, of emotioneel, of heel druk.

Conflicten oplossen op school is bepaald niet makkelijk. Er is groepsdruk. Elk kind is anders. Kinderen zijn over het algemeen kwetsbaar. Ze willen soms, niet of juist weer wel. En ze hebben meestal een totaal andere beleveniswereld dan wij volwassenen.

Behoefte aan veiligheid

Wat volwassenen en kinderen in ieder geval gemeen hebben is: hun behoefte aan veiligheid. Wil je als coach of docent conflicten oplossen op school, zorg daar dan voor. Dat kan onder meer door de inzet van beelden. Hoe werkt dat dan? Het beeld is als het ware ‘de stootband’ waarlangs de conversatie wordt gevoerd. Je kijkt dus samen naar een beeld in plaats van dat er een direct – soms confronterend – gesprek plaatsvindt. Dat werkt beter. Veel kinderen kunnen een directe confrontatie niet aan. Een beeld maakt de weg open voor conflicten oplossen op school.

Behoefte aan ruimte

Het is veel makkelijker om over beelden te praten dan over standpunten. Beelden bieden simpelweg meer ruimte. Meer ruimte voor fantasie, voor nieuwsgierigheid en speelsheid, voor elkaar. Er is vaak meer respect voor elkaars beelden dan voor elkaars woorden. Dat helpt bij conflicten.

Behoefte aan gevoel

Anders dan woorden komen beelden anders binnen bij mensen. Ze raken een andere gevoelslaag dan het rationele. Dieper, directer, intuïtiever, opnener. Beelden brengen mensen eerder in (emotionele) beweging en dat is prettig bij het oplossen van conflicten op school.

Conflicten oplossen op school – voorbeeld

Een kindercoach vertelde me laatst dat ze geen contact kon krijgen met een kind dat vaak ruzie zocht nadat zijn moeder was overleden. Wat wél hielp was het kind te vragen om een beeld te kiezen dat hem deed denken aan zijn moeder. Dat maakte dat er een gesprek op gang kwam. Zorg dat je vragen stelt en doorvraagt.

Behoefte aan beeldmateriaal

Beelden zijn er in overvloed. Voor kinderen (en pubers) is het leuk om met dierenbeelden te werken. Spreek dit je aan? Klik dan voor meer info op de afbeelding hieronder. Succes!

conflicten oplossen o school