dierenwijsheid

Op welk dier lijk jij? Is die vraag je wel eens gesteld? Zou je die vraag aan anderen willen stellen? Als coach, of als docent….? Gebleken is dat gesprekken met dieren als metafoor makkelijker de diepte ingaan dan een ‘gewoon’ gesprek. Wil je weten hoe dat komt, en wat je daarmee kan als professional. Lees dan hier 3 aanwijzingen met voorbeelden, waarbij dierenbeelden zijn gebruikt.

1 – spiegelen

Dieren zijn anders dan mensen. Ze reageren direct. Ze hebben geen verborgen agenda. Ze denken niet na over hoe ze zouden moeten zijn. Ze ZIJN gewoon en doen vaak dingen die ons mensen verrassen. Dieren hebben zo op mensen een spiegelwerking. Dat kun je inzetten als coach of trainer. Op allerlei manieren.

Je kun je coachees of je groep eerst een dierenkaart laten kiezen. En ze vervolgens uitnodigen om een bepaalde periode te leven in de energie of kwaliteit van dat dier  (achterop de kaart).  Stel je leeft zoals het paard, dan ligt je focus op ‘samenwerken’. Bij de gans staat ‘delen’ centraal. De kwaliteit van de kat is: ‘ontspannen’. Terwijl het varken alleen maar aan het ‘genieten’ is.

2 – beveiligen

Coachen en trainen met dieren als metafoor geeft veiligheid in het gesprek. Dieren vormen als het ware een schild waardoor je makkelijker en sneller tot een gesprek kunt komen over kwetsbare onderwerpen.

Een voorbeeld. De vraag: ‘welk dier zou je willen zijn?’ is voor velen veiliger dan de vraag: ‘hoe ziet jouw toekomst eruit?’. Of de vraag: ‘op welk dier lijk jij?’ biedt meer ruimte en veiligheid om eerlijk iets te zeggen dan de vraag:’wat vind ik van jou als collega?’. Dat laatste is voor de meeste mensen te direct en te confronterend.

3 – openen

Hoe het komt weet ik niet goed maar veel mensen verhouden zich anders tot dieren dan tot mensen. Liefdevoller, echter, speelser, opener. Dat gegeven biedt jou als coach of docent kansen om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Op een veilige manier.

‘Er zijn goede resultaten geboekt met een salesteam omdat de leden hun ‘salesmasker’ durfden af te leggen. Dit zou veel weerstand kunnen geven, maar de dierenkaarten zorgden voor een speelse en zachte manier van ‘ont-wikkelen’. Zo konden zowel werkgever als teamleden bewust hun eigen verantwoordelijkheid nemen’, aldus een trainer.

4 – ‘op welk dier lijk jij’ eerst zelf uitproberen?

Doen! Je eigen ervaring is tenslotte je beste instrument én het beste voorbeeld. Daag jezelf uit en doe mee aan de dierendag challenge!