dier en zorg

Dieren kunnen erg veel dingen die een mens niet kan. Wij mensen kunnen niet vliegen, niet maandenlang achtereen slapen en zeker niet erg goed ruiken of zien. Dat maakt de wereld van dieren totaal anders en juist daarvan kan de mens leren. De kaartenset ‘Leren door dieren’ kan hierbij  goed van pas komen. Hoe het werkt lees  je hieronder.

DIER EN ZORG

Dier en zorg voor mensen. Mensen kunnen veel leren van de reacties van dieren. Dieren reageren direct, er zit geen gedachte of vooroordeel tussen. Juist die directheid van dieren is een spiegel voor veel mensen. In dit spel komen verschillende dieren aan bod: kleine en grote en juist ook dieren uit onze dagelijkse omgeving. Het spel nodigt uit goed te kijken naar dieren, je tot hen te verhouden en daarvan te leren. Hoe reageert een paard op mij? Ben ik echt aanwezig? Waarom springt elke kat bij mij op schoot? Wat heb ik toch met kikkers? Wat doet die lastige mug met mij? Ben ik bang voor koeien of brengen ze me rust?

DOOR DIEREN ANDERS LEREN KIJKEN

Dieren zijn letterlijk onvoorstelbaar anders. Hoe zouden we in het leven staan als we alles zo goed konden zien als de uil? Als onze huid zich telkens zou vernieuwen zoals bij de slang? Als de vrouwen de mannen zwanger zouden maken zoals bij het zeepaardje? Als geur ons belangrijkste zintuig is zoals bij de fret? Is onze wereld de enige ‘’echte’’ wereld? Door ons te verdiepen in de belevingswereld van dieren kunnen we ons bewust worden van onze eigen vanzelfsprekendheden en deze wellicht loslaten.

DOOR DIEREN LEREN NIEUWE KWALITEITEN AAN TE BOREN

De indianen hebben totemdieren waaraan ze bepaalde krachten en wijsheden ontlenen. Het kan helpen een tijdje met de kwaliteit van één dier aan de slag te gaan als team of als individu. Het kan verrijkend en bemoedigend zijn je te verdiepen in- en te verbinden met de energie van een dier dat een totaal andere kwaliteit. vertegenwoordigt. De kaartenset nodigt daartoe uit.

DOOR DIEREN LEREN SPELEN

Dieren nodigen uit tot spelen. Spelen kan een mooi intermezzo zijn bij een training. Een spelvorm uit de set is dat men een kaart krijgt met de opdracht allemaal tegelijk het dier op de kaart na te doen (geluid maken, kruipen, springen, eten, etc.). Als geraden wordt welk dier je bent, ga je uit de groep. Wie de meeste dieren raadt heeft gewonnen.

PRAKTISCHE TOEPASSING

Het spel LEREN DOOR DIEREN – ONTDEK JE KRACHT is zeer geschikt om met bovengenoemde tips aan de slag te gaan. Het bevat 62 foto’s van dieren met elk hun eigen kwaliteit., ondersteund door een ”weetje”. Het is een veelzijdig en toegankelijk instrument voor coaches, trainers en docenten. De kaartenset is geschikt voor jong en oud, voor team en individu binnen en buiten de zorg. Het bevat 200 spelvormen zoals: een gezamenlijke functieomschrijving maken, teamrollen (en de ontbrekende ) benoemen, beroepen verzinnen bij een bepaald dier, zelfreflectie op thema’s als: waarom is dit mijn lievelingsdier en waarom dat juist niet? Ook is het spel educatief vanwege de ”dierenweetjes”. Recensies lezen kan hier.