foto challenge 4 - imperfectie

Zelf houd ik niet zo van dingen die helemaal ‘af’ en perfect zijn want daar valt niets meer aan te sleutelen. Aan iets dat perfect is hoef je niks meer te veranderen of te vernieuwen. Simpelweg omdat de noodzaak daartoe ontbreekt. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar het onaffe, het imperfecte, het perfectionisme loslaten. Daarin zit ongevulde ruimte die vraagt om nieuwe inbreng en creatie.

In deze werkvorm is de uitdaging: perfectionisme loslaten en je te verbinden met de schoonheid van imperfectie, van jezelf, van anderen, van alles om je heen.

geef aandacht aan het imperfecte

Geef een van tevoren geplande periode (één dag?) aandacht aan de imperfectie die je zoal tegenkomt. Dat kan overal zijn: je straat, je huis, je relatie, je team, jezelf, je hobby, je lichaam, je spullen, de natuur. Maak er foto’s van of kies er hier een uit.

perfectionisme loslaten

Bekijk in stilte je foto en beantwoord de volgende vragen. Wat wil ik toevoegen, wijzigen veranderen, accepteren aan deze imperfectie? Zijn er dingen die je er mooi aan vindt? Wat komt er in je op? Alles mag, jouw inbreng staat centraal. Schrijf het op in een paar steekwoorden. Misschien wil je kleur, structuur, harmonie, helderheid, verandering, schoonheid, acceptatie brengen? Misschien wil je ervan weg? Misschien wil je niets? Er is geen perfect antwoord en iets veranderen betekent niet dat het perfect moet!

LET OP: Met perfectionisme loslaten bedoel ik in deze oefening dat je jezelf losser maakt van allerlei normen en waarden over hoe iets zou moeten zijn waardoor je je creativiteit verliest. Het betekent dus niet dat je niet iets zou kunnen veranderen.

wat brengt imperfectie op?

Neem de tijd om voor jezelf te evalueren wat imperfectie jou brengt. Betrek hier eventueel een maatje bij. Hoe jij omgaat met het imperfecte vertelt vaak iets over jezelf, over je kwaliteiten, soms ook over je angsten en je voorkeuren. Dat is wat imperfectie jou biedt: inzicht, een spiegel, wellicht kansen. Misschien kun je er een patroon in ontdekken. Je kunt de oefening ‘perfectionisme loslaten’ later herhalen als je wilt.

MEER LOSLAAT OEFENINGEN?

Bekijk dan mijn anere blogs over loslaten. Daarin komen verschillende ‘loslaat-onderwerpen’ aan bod. Of bestel/bekijk de associatiekaarten Laat het LOS, waarmee je direct aan het werk kunt als coach, trainer of docent.

spullen loslaten

MEER LEREN OVER BEELDCOACHING?

Meld je aan voor de gratis cursus succesvolle beeldcoach. Je krijgt 5 weken lang een opdracht. Daarna stopt het.

Stuur mij de cursus beeldcoach

Je e-mailadres is 100% veilig. Ik stuur je ook soms een e-mail met succestips.

dit veld niet invullen s.v.p.