foto challenge - zintuigen

In deze challenge gaan we experimenteren met iets dat (bijna) nooit aandacht krijgt. Namelijk onze zintuigen. Die zijn zo vanzelfsprekend is dat we de waarde ervan vaak nauwelijks opmerken. Daar gaan we verandering in brengen met deze challenge.

1. Hoe het werkt
Met onze zintuigen kunnen we proeven, ruiken, kijken, luisteren en voelen. Deze week ga telkens met één van je zintuigen aan de slag. Elke dag doen we een andere, alleen kijken heeft geen aparte dag. We maken namelijk overal foto’s van en daarvoor kijk je elke dag.
Bepaal welke dag je welk zintuig gaat gebruiken volgens onderstaande instructies.

2. Ruiken
Vandaag ga je bewust ruiken. Laat je leiden door wat er op je afkomt. Of kies een omgeving, loop of fiets daar rond. Ervaar je een geur die je aanspreekt maak er dan een foto van. Dat klinkt natuurlijk gek want geur kan je niet fotograferen. Maar je kan wel je associatie met een bepaalde geur vastleggen. Een bloem die lekker ruikt. Een bepaalde sfeer. Iets wat een herinnering oproept. Water? Houtvuur? Gemaaid gras? Probeer het gewoon!

3. Proeven
Eet/koop iets dat je heel lekker vindt, of iets dat je niet kent. Of iets dat je altijd al eet. Of iets kleins. Ik herinner me bijvoorbeeld een mindfulness oefening waarbij ik heel bewust op een rozijn moest kauwen. Hoe je het ook doet, het gaat erom dat je bewust proeft, aandacht geeft aan het proeven. Maak een foto van wat je hebt gegeten.

4. Luisteren
Muziek luisteren is een hele goede manier om je gehoor te activeren. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij proeven. Misschien kies je voor bekende muziek, misschien voor onbekende muziek. Je kunt het ook zonder muziek doen door vandaag te luisteren naar de geluiden die op je af komen, natuur, verkeer, stilte, het kan van alles zijn. Je kunt ook luisteren naar mensen zonder te letten op wat ze inhoudelijk zeggen. Maak een foto van wat je hebt gehoord.

5. Voelen
Met voelen bedoel ik je tastzin. Geef je huid aandacht. Voel je kleding, de wind, de aanraking met de grond met een ander, met je bed. Warmte, kou. Maak er een foto van. Op jouw manier.

6. Opbrengst
Leg je 4 foto’s naast elkaar. Sluit af door op te schrijven wat elk zintuig je heeft gebracht. Is je waarneming vermeerderd, veranderd, verfijnd? Bracht het herinneringen? Iets heel anders?

7. Delen?
Wil je jouw zintuiglijke beeldwaarnemingen delen met anderen? Meld je dan aan voor de besloten FB groep.

VAN MINDFUL ZIJN NAAR MINDFUL COMUNICEREN

Basis van deze challenges zijn de coachingskaarten Mindful Communiceren met onder andere thema’s als mindfulness, talent, loopbaan, teambuilding en samenwerking. Je kunt de coachingskaarten hier bekijken.

mindful communiceren

VIND JE DIT LEUK?

Meld je dan aan voor de héle challenge: mindful zijn met jezelf.
Je krijgt 5 weken lang een opdracht. Daarna stopt het.

Ja ik wil de gratis foto-challenge
Mindful zijn met mezelf

 

Je e-mailadres is 100% veilig. Ik stuur je ook soms een e-mail met succestips.

dit veld niet invullen s.v.p.