ontdek je symbool

Wat zijn jouw symbolen? Symbolen voor iedereen verschillend. Er zijn bewuste symbolen, onbewuste symbolen. Mooie en enge. Helpende en belemmerende symbolen. Symbolen die op den duur gaan knellen. Symbolen die helpen bij het bevorderen van respect voor jezelf en anderen.

In deze blog 3 tips over hoe jij in je coachingspraktijk symbolen én beelden effectief kunt inzetten. En er is een kortingsactie.

1 – Transformeren door onbewuste symbolen te onderzoeken

Een symbool is vaak zo gewoon dat je het zelf vaak niet ziet. Eigenlijk zie je het pas als het er niet meer is. Symbolen zijn vaak gekoppeld aan activiteiten die voor ons betekenis en waarde hebben. Hoe voelt een regendag zonder paraplu, een kapotte auto, een dag zonder eten, een verloren sleutelbos? Door beelden kun je mensen uitnodigen naar hun dagelijkse symbolen te kijken om erachter te komen wat hen energie geeft, blokkeert, verslaaft, veiligheid biedt, etc.

2 – Belemmerende symbolen loslaten

Of je het nou wilt of niet: sommige symbolen knellen op den duur. Omdat het een gewoonte is geworden? Omdat de tijd voortschrijdt, jij verandert, de wereld verandert….. Binnen beeldcoaching kan je met je coachee kijken welke symbolen belemmeren en losgelaten kunnen worden. Zodat er ruimte ontstaat voor vernieuwing. Tip: Begin klein en maak het niet te zwaar!

3 – Elkaars symbolen kennen en respecteren

Veel symbolen zijn cultuur gebonden. Symbolen zijn juist daarom een mooie ingang om meer te weten te komen over elkaars cultuur, achtergrond of waarden. Zodat er meer wederzijds respect kan ontstaan. Je kunt dit doen met een startvraag, zoals: ‘Kies een beeld dat voor jou verbondenheid, veiligheid, vertrouwen, spiritualiteit, symboliseert’. Laat mensen hun eigen woorden bij de door hen gekozen beelden schrijven en dit met elkaar bespreken in subgroepjes.